Majeranek – smak i ulga dla ciała
Dlaczego majeranek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie?
Jego łacińska nazwa Origanum majorana L. łączy go z krewniakiem – oregano. Obie przyprawy to lebiodki, ale to właśnie lebiodka majeranek pochodząca znad Morza Śródziemnego zagościła w kuchniach całego świata jako przyprawa i roślina lecznicza.
Zdrowe trawienie po uczcie
Dzięki swoim właściwościom regulującym trawienie majeranek dodawany jest do dań ciężkostrawnych: polskich flaków, żurku i grochówki, niemieckich kiełbas czy francuskiej baraniny. Warto mieć go w przyprawniku zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy na stole pojawiają się syte potrawy, a biesiady w szerszym gronie przedłużają się do kilku dań… i dokładek.
Łyżeczka bezpieczeństwa
Majeranek szybko przynosi ulgę w bólach żołądkowo-jelitowych. W takiej sytuacji lub przy zatruciu pokarmowym 1 łyżeczka majeranku popita wodą wystarczy, żeby szybko zapobiec dolegliwościom.
Jak zachować właściwości majeranku?
W naszym przyprawniku suszony majeranek nie traci swoich cennych właściwości przez 12 miesięcy. Jest szczelnie zamknięty, przez co olejki eteryczne nie ulatniają się tak, jak z rozpoczętej papierowej torebki. Inwestycja w dobry majeranek i jego przechowanie to inwestycja w smak i zdrowie!
Jakie przyprawy do towarzystwa?
Majeranek doskonale komponuje się z szałwią, rozmarynem i tymiankiem, które warto uwzględnić w swoim przyprawniku. Wszystkie one są dostępne standardowo w naszych dużych przyprawnikach (od 36 przypraw), ale można je też wybrać jako własny zestaw do każdego mniejszego przyprawnika. Warto już przed zakupem przyprawnika zastanowić się które przyprawy chcemy mieć zawsze pod ręką.
Komentarze
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie wyświetlony.